Podrahljač je edinstven del kmetijske mehanizacije

Podrahljač je edinstven del kmetijske mehanizacije

02/02/2019 Off By prihsiters

Za obilen pridelek je zelo pomembna kakovostna priprava tal za setev. Z uporabo strojne mehanizacije je danes obdelovalna površina pogosto zelo zbita. Zato jo je potrebno pred setvijo čim bolj učinkovito zrahljati, da jo tako čim bolje pripravimo za setev. V fazi globinske obdelave tal je tako podrahljač obvezen del kmetijske mehanizacije, ki mora biti praktično na vsaki kmetiji.

Podrahljač je traktorski priključek, ki ga z drugo besedo imenujemo tudi rahljalnik. Uporabljamo ga za globinsko obdelavo tal. Že sama beseda pove, da s podrahljačem zemljo rahljamo in je pri tem ne obračamo. Na takšen način rodovitno zemljo ohranimo na površju in tako omogočimo njeno drenažo in njeno zračnost. Tako postane obdelovalna zemlja bolj propustna, kar omogoča bolj kakovostno setev in obilnejši pridelek.

Podrahljači so lahko različnih blagovnih znamk in modelov. Običajno so izdelani iz kvalitetnih materialov, ki omogočajo njihovo dolgo življenjsko dobo. Na okovje so privarjeni nosilci zob oziroma klini, ki so nujno potrebni za učinkovito rahljanje zemlje. Nekateri podrahljači imajo pritrjene valje, ki zemljo dodatno drobijo. Prav tako lahko zasledimo podrahljače različnih dimenzij. Nekateri obdelujejo zemljo bolj globoko, drugi pa manj. Njihova delovna globina je lahko tudi do 80 cm. Tudi kar se tiče same širine, se podrahljači med seboj razlikujejo predvsem po številu zob oziroma klinov. Tako je potrebno pred nakupom temeljito premisliti kakšen podrahljač izbrati.

Tudi cena podrahljača je lahko zelo različna. Odvisna je od blagovne znamke, kakovosti materialov in seveda dimenzij. Svetovni splet nam omogoča, da temeljito pregledamo celotno ponudbo in poiščemo podrahljač po najbolj ugodnih cenah. Prednost brskanja po spletu je tudi ta, da lahko cene med seboj primerjamo in izberemo najbolj ugodnega trgovca. Pri tem pa ne smemo zanemariti kakovosti izdelave podrahljača. Izberimo ponudnika oziroma prodajalca z dolgoletnimi izkušnjami in številnimi referencami, ki nam bo zagotovo ustrezno svetoval.