Ali potrebujem projekcijsko platno?

Ali potrebujem projekcijsko platno?

05/04/2021 Off By prihsiters

Projekcijska oprema ne vključuje le projektorja, ki je resda zelo pomemben element in ključno prispeva h kakovosti končne projekcije. A potrebujemo tudi druge elemente, ki so nujni za dobro izkušnjo. Predvsem je tu pomembno projekcijsko platno, ki ga pogosto zanemarjajo tisti, ki imajo na razpolago lepo enobarvno površino, kamor lahko usmerijo projektor.

Treba je sicer priznati, da lahko v nekaterih primerih pričakujemo precej dobre rezultate, sploh če nismo posebej zahtevni. A vsak, ki namerava projektor pogosto uporabljati in bi si rad zagotovil kar se da dobro izkušnjo, bo uporabil tudi projekcijsko platno. To sodi med osnovno opremo, brez katere pač ne moremo pričakovati dobrega rezultate.

Privlačna ponudba na tem področju je še dodaten razlog za nakup projekcijskega platna. Na voljo imamo različne rešitve, ki se razlikujejo po načinu uporabe in končnem učinku, seveda tudi po ceni in drugih lastnostih.

Že enostavno projekcijsko platno ima dober učinek

Veliko razliko opazimo že v primeru, da uporabimo dokaj enostavno projekcijsko platno. Na ta način namreč že dobimo posebej prilagojeno belo površino, ki nudi dober temelj za prikaz brezhibne projekcije. Takšna platna so praviloma tudi precej poceni, zato ni izgovorov, da si ga ne bi privoščili.

Običajno gre za projekcijsko platno, ki ga namestimo na posebno stojalo, lahko pa tudi po ugodni ceni že dobimo platna, ki se pospravijo v konzolo. Za fiksno namestitev so slednja kot nalašč, so pa premična platna pogosto bolj praktična za uporabo v manj predvidljivih okoljih.

Napredno projekcijsko platno

Za najboljšo izkušnjo pa vsekakor poskrbijo napredna platna, ki nudijo različne možnosti upravljanja. Pri teh je lahko posebej prilagojena tudi površina, ki mora biti pripravljena za kakovostne projekcije. Tako pride posebej do izraza visoka ločljivost slike in odlična barvna reprodukcija, dodatno prednost pa ponujajo možnosti upravljanja na daljavo, običajno z daljincem, ki upravlja električni pomik platna.