Tekalna steza za domači fitnes

Tekalna steza za domači fitnes

07/05/2021 Off By prihsiters

Tek je priljubljena rekreativna aktivnost, ne le za tekače, temveč tudi za druge športne navdušence in rekreativce. Predstavlja osnovno obliko gibanja, ki je ključna komponenta zdravega življenjskega sloga, poleg tega služi za ogrevanje in razgibavanje. Tako je zelo dobrodošlo, če imamo te opcije na voljo kar v domačem okolju.

Če se ne moremo podati na tek na prosto, je lahko zelo dobra alternativa domača tekalna steza. Takšno opremo sicer pogosteje najdemo v fitnesih, a tudi doma se lahko odlično obnese, saj lahko enostavno kupimo stezo, ki bo odgovarjala našim potrebam. Tako je tekalna steza velika pridobitev za domači fitnes. Odgovarja različnim vrstam uporabnikov, tako tekačem za trening kot rekreativcem za ogrevanje in razgibavanje. Pravzaprav je tekalna steza zelo priporočljiva izbira celo za tiste, ki niso telesno aktivni in se želijo lotiti kakšnih enostavnih aktivnosti – primerja ne tudi za počasno hojo in enostavno vadbo.

Tekalna steza naj ima ustrezne funkcije

Verjetno pa bo pri izbiri kar nekaj vprašanj, ne glede na to, kdo je kupec. Vsaka tekalna steza ima podobno ključno nalogo, a naprave se lahko med seboj precej razlikujejo. Ločimo steze z magnetnim uporom, ki so uporabne za manj zahtevne tekače in predvsem za hojo, ter steze z motorjem, ki praviloma ponujajo več. Seveda pa ima vsaka tekalna steza tudi druge funkcije, s katerimi oblikuje končno zmogljivost. Pozorni smo na moč motorja oziroma na hitrost, ki jo lahko steza ponudi. Običajno lahko računamo vsaj na 12 km/h, kar pa je za resne tekače pogosto premalo. Boljše steze dosegajo 18 km/h, lahko tudi 20 ali 22, kar je že pravi šprint. Prav tako se lahko tekalna steza prilagaja po naklonu, tu imamo spet večji razpon možnosti. Upoštevamo pa še druge funkcije, predvsem pomislimo na možnosti upravljanja, kar je za manj zahtevne uporabnike zelo pomembno.