Menjava zavornih ploščic za varno vožnjo

Menjava zavornih ploščic za varno vožnjo

05/13/2021 Off By prihsiters

Pri vožnji se močno zanašamo na zavorni sistem, ki neposredno preprečuje trke in nesreče ter nasploh omogoča varno vožnjo po prometnih cestah. Pričakujemo, da bo ob pritisku na pedal zavorni sistem učinkovito zaustavil vozilo na vsaki podlagi, tudi pri večjih hitrostih, še posebej pa pri tistih režimih vožnje, ki zahtevajo pogostejšo uporabo zavor, recimo pri mestni vožnji ali pri vožnji po klancu navzdol. Za varno vožnjo v vseh teh primerih lahko poskrbi le brezhibno delujoč zavorni sistem, za to pa so nujne vzdrževalne storitve, kot je menjava zavornih ploščic.

Pregled zavornega sistema je vključen v redno pregledovanje delovanja vozila, tako da serviser lahko hitro ugotovi, ali je že potrebna menjava zavornih ploščic. Lahko pa to ugotovimo tudi sami, če smo pozorni na delovanje vozila.

Kako ugotoviti, ali je potrebna menjava zavornih ploščic?

Obraba zavornih ploščic je neizogibna, a sprememb ne bomo hitro zaznali. Obraba je namreč postopna, tako da so spremembe minimalne in jih ne moremo vedno zaznati. Vseeno pa je menjava zavornih ploščic potrebna takrat, ko ugotovimo, da zavore niso tako odzivne in zanesljive, kot bi morale biti. Prav tako lahko slišimo cviljenje zavor ali zaznamo bolj grobo delovanje zavornega sistema. Četudi zavore vseeno delujejo, se splača v takšnih primerih obiskati serviserja in opraviti strokovni pregled, po potrebi seveda tudi menjavo zavornih ploščic, če je to potrebno.

Menjava zavornih ploščic in druge storitve za zanesljive zavore

Seveda pa menjava zavornih ploščic ni edina storitev, ki jo serviserji opravljajo pri zagotavljanju zanesljivega delovanja zavor. Misliti moramo še na mnoge druge posege, preverjamo recimo tudi zavorno tekočino ter stanje drugih elementov zavornega sistema. To pomeni, da je zelo pomembno, da za takšne naloge izberemo zanesljivega serviserja, ki nudi celovit servis zavornega sistema. Le tako smo lahko prepričani, da bodo zavore delovale zanesljivo v vseh razmerah.