Žar na oglje daje mesu poseben okus

Žar na oglje daje mesu poseben okus

08/15/2019 Off By prihsiters

Načeloma smo v tem geografskem območju bolj vajeni tega, da žar deluje na plin in samo meso pečemo na plošči, vendar to ni povsod tako. Vedno bolj je spet poudarek na tem, da je žar na oglje najboljši način, da dobimo pristen okus na ognju, zunaj pripravljene jedi, po navadi mesa, vendar pogosto tudi zelenjave.

Kadar se odločamo za to, da bomo investirali v žar na oglje je dobro če tudi nekoliko pomislimo na to, kam ga bomo namestili in velikokrat je ta prostor prav letna kuhinja na vrtu, ki ima določene stvari, kot je dostop do vode in prikladna mesta za odlaganje potrebščin, prav tako pa je letna kuhinja na vrtu zatočišče za žar na oglje, da ga v času glavne sezone peke na žaru, torej v pomladnih in poletnih mesecih, lahko kar pustimo zunaj na varnem in nam žara ni treba ves čas prestavljati v prostore, ki imajo streho nad glavo.

Peči na žar na oglje je popolnoma drugače kot na ploščo, ki jo segrevamo s plinom. Če ima naša letna kuhinja na vrtu vgrajen tudi kakšen sistem, na katerem je možna termična obdelava hrane prav zagotovo tam ne pripravljamo živil na oglju, tako da bi bilo nesmiselno, da bi bila postavljena letna kuhinja na vrtu, hkrati pa si ne bi privoščili nekoliko bolj eksotičnega žara, kot je žar na oglje

Žar na oglje pogosto srečamo v njegovi “ameriški” obliki in sicer je okrogel, njegov pokrov pa je velika kroglasta pokrivalka, ki je seveda pritrjena na žar. To nam omogoča to, da v žaru ujamemo topel zrak in živila od spodaj intenzivno pečemo, hkrati pa vročina ustvari ozračje podobno pečici,  kar je učinek, ki ga sama letna kuhinja na vrtu, razen če ima vgrajeno tako pečico kot tudi konkreten štedilnik, ne more doseči.