Zahtevno vzdrževanje domače mehanizacije

Zahtevno vzdrževanje domače mehanizacije

03/31/2019 Off By prihsiters

Čeprav kmetijska in druga mehanizacija velja za zanesljivo in vzdržljivo, je velik del zaslug za to v učinkovitem vzdrževanju. Pomislimo recimo na traktorje, na katere se izjemno zanašamo pri vsakdanjem delu na kmetiji, pa tudi v drugih okoljih pridejo prav, recimo vrtni traktorji za urejanje vrtov. Ne glede na izdelek se verjetno zanašamo, da nam bo dolgo služil in da z njim ne bomo imeli veliko dela – pri tem pa ne bo šlo brez rednega vzdrževanja in občasno tudi servisov in popravil. V nekaterih primerih so ti postopki dokaj zahtevni.

Največ težav bo verjetno s starejšimi izdelki. Traktorji so tu še posebej kritični, saj jih pogosto uporabljamo skozi dolga desetletja in še vedno pričakujemo popolno zanesljivost. Problem se pojavi takrat, ko ne moremo več zagotavljati učinkovitega vzdrževanja. Do tega pride zaradi različnih vzrokov – rezervni deli za traktor IMT na primer niso več enostavno dobavljivi zato, ker je proizvajalec propadel, proizvodnja pa se je povsem preusmerila v druge izdelke. Res je sicer, da so rezervni deli za traktor IMT še razpoložljivi, a ni več tako enostavno dobiti kakšnih posebnih kosov. V času, ko smo se lahko na proizvajalca še zanesli, je bilo mogoče rezervne dele naročiti kar pri njih, če jih serviser oziroma prodajalec ni imel. Rezervni deli za traktor IMT so en primer zagate, ki se lahko pojavi pri vzdrževanju domače mehanizacije.

Ni pa nujno, da gre za stare izdelke, pri katerih ne moremo več doseči proizvajalca. Tudi recimo sodobni vrtni traktorji za vzdrževanje pogosto pomenijo velik izziv. Napredna in kompleksna oprema dobro deluje, dokler ne gre kaj narobe – v tem primeru bo potrebna diagnostika, nato zahtevna popravila ali drugi posegi. Vrtni traktorji večinoma ne omogočajo enostavnih popravil v domači delavnici, na ta način lahko opravimo le nekatere osnovne menjave in nadgradnje. Treba bo najti dobrega serviserja.