Vizualna razširitev majhnega prostora

Vizualna razširitev majhnega prostora

11/06/2019 Off By prihsiters

Mnogi se stiskajo v majhnih stanovanjih, ki so cenovno sicer bistveno dostopnejša, a se s kakovostjo bivanja ne morejo primerjati z večjimi stanovanji. Vseeno pa ni treba zapravljati gore denarja, veliko lahko naredimo že z manjšimi in cenovno ugodnimi prilagoditvami. Majhen prostor lahko učinkovito razširimo kar tako, da prilagodimo njegovo vizualno podobo – dimenzije prostora se s tem ne bodo spremenile, a občutek bo povsem drugačen.

Predvsem je pomembno, da prostora ne zapiramo. Če že mora biti povsem zaprt, potem je priporočljivo izbrati notranja vrata s steklom, ki prepuščajo vsaj nekaj svetlobe. Ni nujno, da gre pri tem za povsem prozorno steklo, čeprav ima to odličen učinek – na voljo so tudi notranja vrata s steklom, ki je ustrezno zamegljeno, obarvano ali poslikano, tako da lahko poljubno oblikujemo končni učinek. V mnogih majhnih prostorih so vrata edini stik z okolico in prostora na drug način ni mogoče odpreti oziroma razširiti, v tem primeru so notranja vrata s steklom vsekakor dobra izbira.

Ne gre pa le za prepuščanje svetlobe, temveč tudi za razporeditev te po prostoru. Uporabimo ustrezne barve in vzorce, pri tem pa imajo največjo vlogo pogosto tla. Če uporabimo za talne obloge vinil, imamo na dosegu roke različne vizualne učinke, ki jih lahko uspešno uporabimo za razširitev manjšega prostora. Za talne obloge vinil namreč ponuja neštete vzorce in barve, med drugim tudi imitacije drugih materialov. Na ta način lahko dosežemo skoraj poljuben učinek, z nekaj premisleka lahko prostor učinkovito razširimo že samo s prilagoditvijo talne obloge. Vinil učinkovito razporeja svetlobo po prostoru in zmanjša občutek utesnjenosti.

Vse je sicer odvisno od samih prostorov, tako da od omenjenih prilagoditev ne moremo pričakovati čudežev. Vsekakor pa je možno doseči dober učinek tudi z manjšimi posegi, tako da se splača te dobro poznati. Rešitev je morda poceni in zelo učinkovita.