Visokotemperaturna toplotna črpalka dosega visoke prihranke

Visokotemperaturna toplotna črpalka dosega visoke prihranke

11/23/2020 Off By prihsiters

Dobri poznavalci učinkovitih sistemov za ogrevanje se zavedajo, da je toplotna črpalka lahko odlična izbira, če ne kar najboljša v tem hipu. Prednost toplotnih črpalk pa je še toliko jasnejša, če jih primerjamo z drugimi sistemi ogrevanja.

Za objekte z radiatorji je na primer na voljo visokotemperaturna toplotna črpalka. Morda ste do sedaj mislili, da ogrevanje s toplotno črpalko ni mogoče, ker imate doma radiatorje. Kot lahko vidite, je tudi to mogoče. Če torej živite v hiši s konvencionalnim ogrevalnim sistemom, na primer na plin, olje, potem se zagotovo zavedate velikih stroškov ogrevanja. Visokotemperaturna toplotna črpalka je v tem primeru več kot odlična rešitev, ki vam lahko v kratkem času pomaga privarčevati okoli 50 % vseh stroškov ogrevanja.

Za objekte z radiatorji je torej na voljo visokotemperaturna toplotna črpalka. Te lahko dosegajo temperature predtoka celo do 65 stopinj Celzija. 

Toplotna črpalka voda voda

Toplotna črpalka voda voda toploto izkorišča iz podtalnice. Pridobiva jo s pomočjo sistema zanke. V takšnem primeru tekočina kroži po ceveh, ki segajo vse do podtalnice. Posledično toploto prenaša v naš dom. Za samo izvedbo vrtine boste potrebovali dovoljenje. Prav tako je potrebna posebna geološka preiskava. Vrtino mora obvezno narediti strokovnjak.

Toplotna črpalka voda voda izkorišča torej podtalno vodo, ki je idealna za izkoriščanje energije. Njena temperatura namreč niha med 5 in 15 stopinj Celzija.

Toplotna črpalka voda voda je nekoliko dražja investicija, predvsem zaradi potrebnih dodatnih posegov, a se vam na dolgi rok zato še toliko bolj splača.

Na trgu so vam na voljo toplotne črpalke voda voda brez vrtine, ki vas bodo stale približno 8000 evrov. Z vrtino vas bo srednje zmogljiva tovrstna toplotna črpalka stala okoli 12500 evrov. Visoko zmogljiva toplotna črpalka voda voda pa vas bo stala približno 18000 evrov. Sicer pa je končna cena ne nazadnje v veliki meri odvisna tudi od proizvajalca naprave oziroma od samega ponudnika.