Ustrezno obrezovanje žive meje

Ustrezno obrezovanje žive meje

03/25/2021 Off By prihsiters

Žive meje so pri nas in tudi drugje po svetu precej priljubljene, saj prinašajo vrsto prednosti. Ne nazadnje si z izbiro lepe meje iz rastlin lahko zagotovite tudi velik estetski doprinos k izgledu vašega zunanjega dela doma. A če se želite ponašati z eno od najlepših živih meja daleč naokoli, boste morali zanjo ustrezno poskrbeti oziroma jo pravilno negovati.

Še posebej pomembno je obrezovanje žive meje. To je odvisno predvsem od vrste rastline, ki ste jo uporabili v živi meji. Samo s pravilnim obrezovanjem dosežete, da sonce lahko doseže vse dele rastline, posledično živa meja odlično raste ter tudi lepo ozeleni. Če pa je obrezovanje nepravilno, veje lahko olesenijo, listje pa porjavi.

Redno obrezovanje žive meje

Prav vse vrste živih mej je treba redno obrezovati. S tem dobro spodbudite rast ter da grmovje ohranja želeno obliko. Nižje rastoče žive meje lahko oblikujete tako, da imajo stranice povsem ravne. Višje meje iz rastlin je najbolje oblikovati tako, da jih strižete v obliki trapeza.

Če je vaša živa meja na primer na vrhu prisekana, je v poletnem času veliko bolje osvetljena, posledično zato tudi lepše raste. Pozimi pa je precej manjša verjetnost, da bi mejo poškodoval sneg.

Obrezovanje listnate žive meje

Ker listnate žive meje rastejo nekoliko hitreje, jih je zato treba pogosteje obrezovati – dvakrat do trikrat na leto. Meje iz iglavcev se praviloma obrezuje enkrat na leto.

Žive meje na sploh obrezujemo z ročnimi ali z električnimi škarjami. Za še večjo natančnost si lahko odlično pomagate tudi z vrvico, ki vam služi kot neke vrste merilo. Če obrezovanje žive meje poteka na višini, ne pozabite niti na uporabo varne lestve. Vsekakor pa je zelo dobrodošlo, če imate pri obrezovanju in pri negi oziroma vzdrževanju žive meje vedno še pomoč druge osebe in izkušenih strokovnjakov.