Učinkovitost ogrevanja in cena – peleti so prav izbira!

Učinkovitost ogrevanja in cena – peleti so prav izbira!

03/21/2021 Off By prihsiters

Ljudje se neprestano sprašujemo o najbolj primernem načinu ogrevanja, ki bi zadovoljil naše potrebe in želje, hkrati pa bi ustrezal našemu življenjskemu slogu. Poleg udobja ogrevanja, sta pri končni odločitvi zagotovo najpomembnejša dejavnika učinkovitost ogrevanja in cena. Peleti so s tega vidika ena od najboljših rešitev, saj veljajo za cenovno dostopne, hkrati pa nudijo izjemno zgorevanje ob minimalnih količinah pepela.

Pelete uvrščamo med biomasno gorivo, kar pomeni, da gre za okolju prijazen način ogrevanja. Investicija je zato sofinancirana tudi s strani države, zato se vam že v nekaj letih povrne. Pri tem pa ima pomembno vlogo tudi cena. Peleti se z njo vsekakor lahko pohvalijo. V primerjavi z oljem ali plinom, je tovrsten način ogrevanja bistveno ugodnejše, za razliko od drv pa vam nudi bistveno večje udobje. Seveda pa je za kar največje izkoristke ključni dejavnik izbira kakovostnih peletov, saj le tako dosežemo želene učinke. 

Za kakovostne pelete se splača odšteti več denarja

Kadar za ogrevanje izbirate najbolj primerne pelete, se je potrebno osredotočiti predvsem na njihovo kakovost. Danes so vam na voljo peleti iz različnih vrst lesa, pri čemer so lahko izdelani iz odpadkov lesne industrije, hlodovine ali lubja. Slednji niso ravno najboljši, saj pri njihovem zgorevanju nastane veliko pepela. Tudi kar se tiče izbire lesa, je razlika v kakovosti in ceni lahko zelo različna, zato temeljit razmislek nikoli ni odveč.

Bukovi in mešani peleti so na primer cenejši od smrekovih. Slednji oddajajo največ toplote in imajo največjo toplotno vrednost. A se je potrebno zavedati, da tudi smrekovi peleti na primer niso vsi enaki in med njimi obstajajo velike razlike. Zato je kakovost tista, ki bi morala imeti najpomembnejšo vlogo pri nakupu. Ne glede na to, kakšna je njihova cena, peleti iz kakovostnih lesnih materialov nudijo največje prihranke pri stroških ogrevanja. Zato se zanje splača odšteti več denarja.