Toplotne črpalke za ogrevanje so pametna investicija

Toplotne črpalke za ogrevanje so pametna investicija

08/16/2019 Off By prihsiters

Danes je toplotna črpalka za ogrevanje najbolj pogosto uporabljena naprava v varčnih hišah. S pomočjo elektrike naprava črpa toploto iz določenega medija, kot je na primer zunanji zrak, zemlja ali voda. Ste vedeli, da poleg ogrevanja hiše, z njo lahko ogrevate tudi sanitarno vodo? Vgradnja toplotne črpalke za ogrevanje je hitra in enostavna. Različna podjetja vam najugodnejše in najkakovostnejše toplotne črpalke nudijo na vsakem koraku. Takšne investicije sigurno ne boste obžalovali, ker boste z njo lahko stroške znižali tudi do 50%.

 

Toplotne črpalke za ogrevanje pa lahko najdete prav za vsak dom. Lahko izbirate med visokotemperaturno ali nizkotemperaturno. V kolikor dom ogrevate z radiatorji in vodo v vgrajenem bojlerju potem vam priporočamo visokotemperaturno črpalko. Za talno, stropno in stensko ogrevanje ter nizkotemperaturne radiatorje pa je dobra izbira nizkotemperaturna toplotna črpalka. Katero toplotno črpalko boste izbrali je odvisno od okolja v katerem živite in finančnega zaledja.

 

Toplotna črpalka zemlja voda izkorišča toploto pod zemljo

 

Zemlja predstavlja veliko skladišče toplotne energije, ki le čaka, da jo boste primerno izkoristili za ogrevanje hiše in vode. Tovrstna toplotna črpalka zemlja voda izkorišča toploto pod zemljo s prečrpavanjem vode skozi njo, s čimer se povečuje temperatura, ki se nato lahko uporabi za ogrevanje hiše ali vode. Za zagon takšna črpalka potrebuje majhno količino električno energijo, proizvede pa veliko količino toplote.

V kolikor imate dovolj razpoložljivega prostora okoli hiše, je toplotna črpalka zemlja voda prava izbira za vas. Za delovanje takšne črpalke je potrebno vgraditi horizontalne zemeljske kolektorje ali vertikalno zemeljsko sondo. Z horizontalnimi kolektorji se izrablja toplota zgornjega dela zemlje in kamnin. Globina v katero se položijo plastične cevi sega nekje do 1.5 metra. Z vertikalno sondo pa se izkorišča toplota kamenin v globini zemeljske površine. Kako močna bo sonda je odvisno od samih kamnin, sega pa nekje do 450 metrov.