Tekočine za avtomobile

Tekočine za avtomobile

02/23/2019 Off By prihsiters

Na kaj pomislimo pri avtomobilskih tekočinah? Morda so to tekoča čistila za avto, veliko bolj verjetno pa je, da najprej pridejo na misel ključne tekočine, ki se uporabljajo za zagotavljanje optimalnega delovanja raznih avtomobilskih sistemov. Ker imajo tekočine nekatere skupne lastnosti in ranljivosti, jih lahko obravnavamo kar skupaj, ne glede na to, za katero tekočino sploh gre. Lahko je to hladilna ali zavorna tekočina, lahko tudi tekočina za vetrobranska stekla, ki se morda hkrati uvršča še med čistila za avto – v vsakem primeru je treba paziti na to, da izberemo pravo tekočino za določeno nalogo.

Tekočine v zimskem času

Največ težav lahko pri uporabi takšnih in drugačnih tekočin pričakujemo v zimskem času. Tudi pri nizkih temperaturah je recimo pomembna hladilna tekočina, ki se pozimi ne sme zanemarjati. Še bolj ključna pa je lahko zavorna tekočina, ki mora v vsakem trenutku in v vseh razmerah zagotavljati zanesljivo in optimalno delovanje zavornega sistema. Veliko razlogov je, da tekočinam v avtomobilu v zimskem času posvetimo nekaj dodatne pozornosti.

Tekočine načeloma niso prilagojene uporabi v vseh razmerah, še posebej ne, če se srečujemo s temperaturnimi ekstremi. Pri nizkih temperaturah se spremeni viskoznost tekočin, prav tako nekatere druge lastnosti, zaradi katerih morda ne bodo učinkovite. Ne moremo si na primer privoščiti, da zavorna tekočina zamrzne, enako velja za hladilno tekočino. Čistila za avto oziroma vetrobransko steklo so prav tako izpostavljene tveganju zmrzovanja v hladnih zimskih nočeh, s tem pa povzročijo veliko nevšečnosti pri čiščenju stekla med vožnjo. Da bi avtomobil deloval kar najbolje in najbolj zanesljivo, moramo pozimi izbrati prilagojena sredstva. Tekočine so večinoma na voljo v prilagojenih zimskih različicah, ki so bolj odporne na nizke temperature in tudi v ekstremnih razmerah ohranjajo svoje lastnosti. Pomembno pa je, da v vsakem letnem času izberemo pravo tekočino – zimske različice se bodo poleti bistveno slabše obnesle.