Stropni ventilator lajša vroče poletne dni

Stropni ventilator lajša vroče poletne dni

08/18/2020 Off By prihsiters

Stropni ventilator je v vročih poletnih dneh, ko se temperature zlahka dvignejo precej visoko, izredno pomemben. Če v svojem hlevu nimamo nameščenega primernega stropnega ventilatorja, obstaja velika verjetnost, da se bo naše govedo počutilo slabo in bo zato dalo manj mleka ali pa bo celo zbolelo, saj so visoke temperature včasih tudi usodne. 

Stropni ventilator je obvezen ne glede na pasmo govedi, ki jo imamo. Glede na stopnjo razvitosti poznamo tri različne pasme govedi. Najbolj poznana je primitivna pasma, ki spada med avtohtone pasme. Tu lahko naštejemo govedo pasme buša, podolsko govedo in sveto noriško govedo. To so pasme, ki niso zelo produktivne so preživele umetno selekcijo. 

Stropni ventilator pa je veliko bolj pomemben pri prehodnih pasmah, ki zahtevajo veliko boljše pogoje, saj lahko le v optimalnih pogojih dajejo veliko mleka in mesa. Tu lahko naštejemo domače svetlo lisasto govedo in gorenjsko cikasto govedo. Obe pasmi sta izredno priljubljeni in zaželeni pri vseh slovenskih kmetih, saj pri dobrih pogojih kmetu omogočata dober zaslužek. 

Štarter za teleta je pomemben za vse pasme goveda

Štarter za teleta je odločilen za razvoj različnih pasem in vrst goveda. V Sloveniji ima veliko rejcev v lasti kulturne ali drugače rečeno plemenite pasme, ki so nastale kot posledica dolgoletne intenzivne reje. Pri intenzivni reji so rejci delali skrbno selekcijo in tako ustvarili govedo, ki ima točno določene lastnosti in se goji za točno določen namen. 

Štarter za teleta je tako pomemben za mlečne pasme, ki so optimalne za proizvodnjo mleka. Tu je bistvena količina mleka, ki jo da posamezna krava. Meso, ki ga pridobimo po njenem zakolu pa je le postranski dohodek. Tu lahko izpostavimo več različnih pasem: danska rdeča, holštajn-frizijska, angler in še bi lahko naštevali. 

Štarter za teleta pri krava molznicah poskrbi, da se teliček v stopnji razvoja odlično razvije in postane močan ter zdrav.