Štarter za teleta zagotavlja njihovo vitalnost in zdravje

Štarter za teleta zagotavlja njihovo vitalnost in zdravje

02/12/2020 Off By prihsiters

Štarter za teleta ima, v obdobju ko je tele odstavljeno od matere, precejšnjo vlogo. Vsak kmet, ki si želi vzgojiti zdrava in čvrsta teleta, ne more pričakovati, da bo tele močno brez posebnih dodatkov. To je pomembno tudi zato, ker si kmetje želijo, da bi tele lahko čim prej odstavili in kravino mleko uporabljali za prodajo. Kravje mleko ima po telitvi izredno veliko bogatih in koristnih sestavin, ki jih mlado tele potrebuje.

Štarter za teleta se tako začne dodajati, ko je tele že dovolj samostojno, da preživi tudi brez materinega mleka. Nekateri kmetje mlada teleta dodatno pitajo mlekom, saj ga včasih mladiči pri materi nočejo piti.

Štarter za teleta kmetje uporabijo, če želijo tele odstaviti že po četrtem ali po šestem tednu. Tako morajo tele navaditi na manj mleka ter ponuditi kakovosten štarter. Tako odstavljena teleta morajo štarter prejemati vse do osmega tedna starosti. Pri tem pa imeti na voljo vedno dovolj vode. Kasneje se jim začne dodajati že prvi obrok sena, da se njegov vamp začne primerno večati.

Pohodne rešetke za hitro odvajanje iztrebkov

Pohodne rešetke lahko postavimo po celotni površini hleva. To je odlične predvsem za majhne hleve, kjer kmetje izredno varčujejo s prostorom. Glavna prednost rešetk je ta, da se iztrebki hitro in brez težav odstranijo ter se zbirajo v zato pripravljenem skladišču. Seveda pa moramo, če želimo, da sistem deluje pripraviti ustrezen sistem kanalov, po katerih bodo iztrebki potovali.

Pohodne rešetke tako pomagajo ohranjati čist in lepo vzdrževan hlev. Slaba stran tega pa je le slab zrak, ko se nastala gnojevka meša in oddaja precej neprijeten vonj. Ko pripravljamo prostor za živali moramo vsekakor paziti, da bodo imela nedrseča tla, saj se živali ob padcih lahko huje poškodujejo.

Pohodne rešetke lahko kombiniramo tudi z nedrsečo gumo, ki je za živali izredno ugodna.