Seno visoke kakovosti

Seno visoke kakovosti

02/18/2019 Off By prihsiters

S spravilom sena se ukvarjajo kmetovalci, ki skrbijo za živino. V tem primeru je pridelava in spravilo sena eno izmed pomembnejših opravil in vzame veliko časa preko poletja. Čez zimo bo treba namreč živali redno hraniti, tako da zaloga sena ne sme zmanjkati. Prav tako pa se z enakimi opravili ukvarjajo tisti, ki rodovitnost svojih parcel izkoriščajo za prodajo pridelkov – tudi seno je možno prodati, je pa treba poskrbeti, da je kakovost zadostna, da pritegne povpraševanje in upraviči ceno. Največ je možno v tej smeri storiti z dobro kmetijsko mehanizacijo.

Kmetijska mehanizacija

V procesu spravila sena so najbolj pomembni predvsem obračalniki, zgrabljalniki in nakladalke. Vse te naprave so na voljo v različnih izvedbah, smiselno pa se je opremiti z izdelki višje kakovosti in priznanih znamk. Predvsem obračalniki odločajo o kakovosti sena, saj pripomorejo k sušenju sena, s tem pa omogočajo tudi hitrejše spravilo. V končni fazi pa je pomembno predvsem to, da je seno čim bolj suho in pravilno spravljeno. Tako obračalniki kot drugi kosi so preprosto nepogrešljivi za dobre rezultate.

Traktorji

Za učinkovito uporabo kmetijske mehanizacije seveda služijo traktorji, ki morajo biti kos nalogi, predvsem pa zanesljivi. Najbolje je izbrati zanesljive znamke in se pripraviti tudi na morebitne zaplete. Uporabimo recimo traktor Zetor, rezervni deli pa poskrbijo za to, da lahko brezskrbno pobiramo seno večkrat v sezoni. Nekateri Zetor rezervni deli so naravnost nepogrešljivi in se pogosto uporabljajo, druge je dobro imeti na zalogi za vsak slučaj. Seveda pa je vedno pametno imeti na dosegu tudi serviserja, ki lahko poskrbi za zahtevnejša popravila. Prav tako so pri serviserjih na voljo tisti Zetor rezervni deli, ki jih potrebujemo le izjemoma. Enako velja seveda tudi za druge znamke, ki se dovolj pogosto pojavljajo na naših kmetijah. Od traktorja je veliko odvisno, v končni fazi tudi kakovost sena.