Registracija blagovne znamke v tujini

Registracija blagovne znamke v tujini

06/08/2018 Off By prihsiters

Medtem ko je registracija blagovne znamke v Sloveniji razmeroma enostavna in tudi precej poceni, je zadeva čisto drugačna, če želimo znake našega podjetja zaščititi tudi v tujini. V tem primeru bo treba poskrbeti za drugačno zaščito, ki je precej dražja, prinaša pa tudi nekaj dodatnih birokratskih komplikacij.

Podobnosti

Še vedno obstajajo nekatere podobnosti. Kot ščitijo inovacije patenti in so blagovne znamke namenjene zaščiti točno določenih znakov, so vsebine zaščite povsem enake tudi, če gre za zaščito v tujini. Ne glede na to, katero geografsko opcijo izberemo, imamo na voljo enake oblike zaščite in enake vsebine, ki so te zaščite lahko deležne. Za inovacije patenti torej tudi v tujini ponujajo enako zaščito, prav tako blagovne znamke v tujini omogočajo zaščito znakov, ki jim pripada takšna zaščita.

Tudi sam postopek je v neki meri podoben. Zaščita blagovne znamke zahteva registracijo, tako za zaščito v Sloveniji kot za zaščito na tujem. Enako vlogo imajo za inovacije patenti, prijava oziroma registracija je potrebna tudi za večino drugih pravic. Izjema je avtorska pravica, ki velja samodejno.

Razlike

Registracija blagovne znamke v Sloveniji ima v primerjavi s tujino seveda nekatere razlike, tudi pomembnejše. Opazna razlika je na primer v ceni, čeprav ne za eno ne za drugo opcijo ni možno podati točne številke – končna cena je namreč odvisna še od drugih dejavnikov. A načeloma je za zaščito v tujini treba odšteti več, še posebej, če se odločamo za več držav, v katerih bi radi zaščito koristili. Če so razlike v postopku minimalne, pa se lahko cene precej razlikujejo – registracija blagovne znamke v Sloveniji v najboljšem primeru zahteva le 250 evrov, medtem ko bo treba za mednarodno zaščito plačati že pristojbino za posredovanje prijave za mednarodno registracijo, nato pa še pristojbine za posamezne države, v katerih bi radi imeli zaščito.