Postavljanje svetlobnikov v večjih objektih

Postavljanje svetlobnikov v večjih objektih

12/21/2018 Off By prihsiters

Veliki poslovni prostori, hodniki in lože v njih in industrijski objekti, kot so proizvodnje hale, skladišča in podobno, zaradi svoje velikosti ne morejo učinkovito reševati problema osvetlitve z dnevno svetlobo z okni, kakršna poznamo iz stanovanjskih hiš. Večjim svetlobnim odprtinam v teh objektih s skupnim imenom rečemo svetlobniki. Svetlobniki so torej na poljuben način zastekljene površine za dovajanje dnevne svetlobe v nek notranji prostor. Poznamo kar nekaj tipičnih oblik svetlobnikov, ki jih tudi najpogosteje srečamo v večjih stavbah ali podzemnih prostorih in prehodih.

Najbolj pogosto je svetlobnik kar večje okno, ki ga sestavljajo polikarbonat plošče. Te so lahko polne ali prekatne; pri polnih je pogled skozi čist, zato so vizualno lepše, medtem ko nam prekatne polikarbonat plošče sicer ne nudijo jasnega pogleda skozi, vendar vseeno prepuščajo veliko svetlobe, hkrati pa vsebujejo zračne žepe, ki dodatno pripomorejo h boljši izolaciji svetlobnika. Prekatne polikarbonat plošče so navadno tudi cenejše in lažje zaradi manjše porabe polikarbonata pri proizvodnji, vendar glede mehanske odpornosti nekoliko zaostajajo za polnimi polikarbonat ploščami.

Iz obeh vrst polikarbonat plošč se izdelujejo tudi svetlobni trakovi. To so navadni svetlobniki, ki pa jih kategorizira oblika svetlobne odprtine. Največkrat potekajo nad hodniki in prehodi ter povsod, kjer je dolga in ožja oblika svetlobne odprtine – trak – najprimernejša za osvetljevanje notranjih prostorov z dnevno svetlobo, tako estetsko kot tudi cenovno. Še bolj se v tem primeru pozna hitrost vgradnje; svetlobni trakovi so enostavni za montažo, hitro se jih vgradi in s tem prihrani na stroških.

Svetlobne kupole so še ena od najbolj tipičnih oblik svetlobnikov. Navadno so izdelane iz polnega polikarbonata. Lahko so različnih oblik in velikosti, lahko se vgrajujejo posamezno ali v seriji – kot svetlobni trak, ponavadi pa se jih vgradi na streho. Sama oblika kupol namreč omogoča dobro prenašanje udarcev toče, hkrati pa so kupole nekoliko dražje kot polikarbonat plošče. Tako je nesmiselna vgradnja svetlobnih kupol v stenske predele stavb.