Pomoč pri težavah s srcem

Pomoč pri težavah s srcem

01/20/2019 Off By prihsiters

Bolezni srca in ožilja so med najpogostejšimi vzroki smrtnosti v svetovnem merilu, še posebej pa v razvitih državah Zahoda. To pomeni, da jim je vredno nameniti posebno pozornost, predvsem pri vzpostavljanju ustrezne preventive, pa tudi pri nekaterih ukrepih, ki lahko omilijo posledice težav s srcem. Napredek v medicini je tudi na tem področju močno olajšal življenje tistim, ki bi zaradi teh težav sicer težko preživeli ali pa preživeli le z bistveno nižjo kakovostjo življenja.

Na voljo so recimo nekatere naprave, defibrilator, srčni spodbujevalnik in podobno, ki lahko povrnejo normalno delovanje srca celo v primeru hujših težav. Defibrilatorji so na voljo na mnogih javnih mestih, kjer lahko pomagajo v primeru srčnega zastoja, takšni in drugačni spodbujevalniki pa rešujejo prirojene in akutne težave. Pravzaprav je defibrilator srčni spodbujevalnik, poznamo pa še druge vrste naprav s tovrstno funkcijo.

Še večji pomen ima preventiva, torej spodbujanje zdravega življenjskega sloga. Veliko pa lahko dosežemo s tem, da poskrbimo za namestitev defibrilatorja in ozaveščanje o njegovi uporabi. Pri tem je pogost problem cena, saj AED lahko zahteva kar znatno investicijo. Predvsem je to težava zato, ker je za AED cena na plečih posameznikov, podjetij in ustanov, ki se za to odločijo same. Obvezna namestitev defibrilatorjev je predpisana le v nekaterih specifičnih okoljih, javno dostopni defibrilatorji pa so rezultat prostovoljnih pobud. To pomeni, da za AED cena ni krita ali vsaj delno subvencionirana, upoštevati pa je treba še stroške namestitve, izobraževanja in podobno. Ravno zaradi takšnih omejitev se pojavljajo nekatere ovire pri učinkovitem reševanju težav zaradi bolezni srca in ožilja. Nenazadnje za AED cena marsikoga odvrne od nakupa in namestitve te naprave, kar ima za posledico lahko celo smrt v primeru nesreče.

Na voljo imamo nekatere opcije v boju proti posledicam prevladujočih bolezni srca in ožilja. Veliko možnosti odpirajo iznajdbe sodobne medicine, tako da lahko sebi in drugim pomagamo tudi sami posamezniki in zasebna podjetja.