Polizdelki iz polimernih materialov

Polizdelki iz polimernih materialov

08/07/2018 Off By prihsiters

V današnjem svetu, ko nas povsod naokoli obkrožajo najrazličnejši izdelki iz plastičnih mas, se je prav zanimivo vprašati, kako do posameznega izdelka pride. V grobem lahko proizvodnjo plastičnih izdelkov oziroma delov za njih razdelimo na dva dela: na sintezo same polimerne mase ter na (pre)oblikovanje te mase v želen izdelek ali obliko. V prvi fazi poteka kemična sinteza želenega polimera v industrijskih reaktorjih, kjer imajo za polimerne mase z določenimi lastnostmi natančno določen recept sestavin in sam postopek proizvodnje. Med samo sintezo materiala njegovo sestavo vseskozi kontrolirajo in po potrebi spreminjajo parametre, pa naj bo to toplota reakcijske zmesi, pH, tlak ali kaj drugega. Tako se da v industriji dosegati odlične standarde glede natančnosti in ponovljivosti posameznih šarž plastičnih materialov. S tem zagotovimo ponovljivo oziroma enako kakovost materiala od začetka do konca proizvodnje.

Produkti prve faze proizvodnje polimernih mas so po navadi polizdelki. To so v praktične oblike oblikovani kosi plastike; oblika je seveda odvisna od namembnosti. Plastične plošče in valji za struženje, granule za ekstrudiranje ali brizganje ter tehnična guma v rolah za razrez: vse to je samo nekaj oblik, v katerih prihajajo ti polizdelki. Plastične plošče so zelo praktične takrat, ko imamo namen pokriti nekaj površine, še posebej če imamo na voljo CNC rezkar, ki nam z lahkoto izreže oblike iz njih. Tehnična guma po drugi strani po navadi pride v obliki rol za razrez; večinoma se jo uporablja za izolacijo – pokrivanje večjih površin. Tudi za razrez na terenu je tehnična guma primernejša kot plastične plošče, ker je mehkejša.

Za vse polimerne materiale pa postopek izdelave končnega izdelka ne more biti ločen. Veliko je plastičnih mas, ki spadajo v skupino termosetov. Ti označujejo polimerne materiale, ki se po oblikovanju nepovratno strdijo in jih s toploto ne moremo več obdelovati, kar pa samo po sebi ne pomeni, da jih ne moremo žagati, brusiti ali kako drugače mehansko obdelati.