Opravljanje vozniškega izpita pri mladostnikih

Opravljanje vozniškega izpita pri mladostnikih

12/18/2019 Off By prihsiters

Vožnja avtomobila je za marsikoga samoumevna stvar. V Sloveniji je javni prevoz relativno slabo razvit, zato imajo ljudje v redkeje naseljenih krajih možnost prevoza le z avtomobilom, ali pa je javni prevoz preveč redek, da bi bil resnično uporaben za splošno mobilnost ljudi. Zato je lastništvo avtomobila v takih primerih skorajda nujno in mnoge družine imajo zato po dva ali pa celo tri avtomobile. V svetovnem merilu smo po številu avtomobilov na prebivalca zelo visoko, tudi vozniški izpit ima večina odraslih ljudi.

Za vožnjo avtomobila je pri nas, tako kot drugod po svetu, potrebno nujno opraviti vozniški izpit kategorije B. Z njim pridobimo dovoljenje za upravljanje avtomobilov do 3,5 tone skupne mase. Z avtomobilom lahko vlečemo tudi prikolico, vendar le, če skupna največja dovoljena masa ne presega 3 ton in pol. Za višjo skupno težo moramo opraviti drug ustrezni vozniški izpit.

V roku dveh let po opravljenem vozniškem izpitu mora vsak mladi voznik opraviti še skupek teoretičnih predavanj in prakse, ki se izvede v enem tednu na poligonu varne vožnje. Tako imenovana varna vožnja je postala obvezni del vozniškega kurikuluma leta 2010. Glavni namen, ki ga izpolnjuje varna vožnja, je to, da se še dodatno poučimo o obnašanju avtomobila. Zato je potrebnih vsaj nekaj mesecev izkušenj oziroma kolikor toliko redne vožnje, tako da vozna motorika mlademu vozniku pride v kri. Le tako se lahko primerno osredotoči na naloge, ki jih od njega zahteva inštruktor varne vožnje.

Varna vožnja na poligonu je namenjena predvsem seznanitvi voznikov z obnašanjem avtomobila v ekstremnih primerih, kot so ostri ovinki, nenadno zaviranje ali pa zdrs sredi ovinka. Zato je najbolje, da kandidati varno vožnjo opravljajo s svojim avtomobilom, s katerim so že od prej navajeni voziti in jim ne povzroča težav. Za opravljanje varne vožnje mora biti avtomobil seveda tehnično brezhiben.