Najboljša strešna kritina creaton

Najboljša strešna kritina creaton

10/02/2019 Off By prihsiters

Strehe so najbolj viden del hiše, ki se jih vidi že daleč naokoli. Poleg tega predstavljajo zunanjo zaščitno plast hiš, zato nikakor ne smemo zanemariti vpliva, ki jih ima postavitev določenega tipa streh na videz in funkcionalnost hiše. Sam stil streh in njihov naklon se lahko zelo razlikujeta. V mnogih slovenskih naseljih in vaseh je predpisano zaradi ohranjanja dediščine in krajevnega karakterja postavljanje le določenih tipov streh. Ali pa so določeni tipi le preferenčni, pri čemer občine nudijo finančno podporo pri obnovi starih hiš na ustrezen način oziroma videz. 

Eno od bolj značilnih naselij, kjer se še posebej trudijo za ohranjanje karakterja, so Železniki na Gorenjskem. Tam so doma tipične gorenjske hiše z vidnimi kotnimi zidaki, strmimi strehami in kamnitimi podboji vrat. Zato ima prihod v tako vasico prav poseben čar in to s pridom izkoriščajo ponudniki turističnih storitev, kot so prenočišča, ogledi in tako dalje. V drugih pokrajinah, na primer v Prekmurju, pa se v zadnjem času načrtno gradijo stare hiše iz ilovice, prekrite s slamo.

Za zagotovitev dobre strešne kritine se najbolj splača strešna kritina creaton, ki vsebuje kritine skoraj vseh tipov in zelo raznolikih oblik. Prav za vsak tip naselja se najde strešna kritina creaton, ki bo ustrezala okolici in ne bo preveč bodla v oči. Poleg ustrezne kritine, ki daje hišam značilen vaški značaj, so zelo pomembna še lesena okna, ki predstavljajo klasično zunanjo podobo tipične gorenjske hiše. Vsa zunanja lesena okna so danes po navadi zaščitena z naprednimi barvnimi premazi, ki vsebujejo več voskastih snovi. Zato je okvir za lesena okna bistveno bolj vzdržljiv, kot je bilo to v preteklih letih. Marsikateri tip lesenih oken je tako dobro zaščiten, da ga vsaj dvajset let ni potrebno obnavljati oziroma na novo lakirati z zaščitnimi barvnimi laki.