Možnosti pri izbiri dvoriščnih vrat

Možnosti pri izbiri dvoriščnih vrat

06/27/2019 Off By prihsiters

Ograjeno dvorišče je dobrodošla dopolnitev domačega posestva, seveda pa ne bo šlo brez primerne opreme. Kot vedno mora biti tudi v tem primeru vsak kos primerno prilagojen svojemu namenu, največ pozornosti pa običajno posvečamo vratom. Zunanja vrata, ki se uporabljajo na dvorišču, morajo biti kakovostna in vzdržljiva, zanesljiva in varna, hkrati pa tudi enostavna za uporabo. To ni lahka naloga, zato bo treba dvoriščna vrata izbrati premišljeno.

Mehanizmi za odpiranje

Mehanizmi za odpiranje in zapiranje vrat se precej razlikujejo in ponujajo veliko izbire. Zunanja drsna vrata so še posebej priljubljena, a pridejo v poštev le v razmeroma omejenem naboru primerov. Drsni mehanizem namreč potrebuje veliko prostora po dolžini, saj se zunanja drsna vrata po celi dolžini umaknejo, torej potrebujemo vsaj dvakrat toliko prostora. Ta rešitev je lahko zelo elegantna in uporabna, ne pride pa v poštev v prav vsakem primeru. Hkrati dobro rešuje probleme, ki jih imajo krilna vrata – zunanja drsna vrata ne zahtevajo prostora na dvorišču in so tako primerna za uporabo na dvoriščih, ki so s površino zelo omejena ali pa povsem zapolnjena.

Krilna vrata so priljubljena zato, ker so enostavna za izdelavo in uporabo. Pri odpiranju in zapiranju sicer zahtevajo kar nekaj prostora, prav tako jih lahko učinkovito uporabljamo le na ravnih dvoriščih. Takšna vrata so lahko enokrilna, predvsem večja vrata pa so običajno dvokrilna, tako da jih lahko še vedno enostavno upravljamo.

Tako drsna kot krilna dvoriščna vrata lahko opremimo z avtomatskimi mehanizmi, ki olajšajo odpiranje in zapiranje vrat. Prav tako so v vsakem primeru na voljo razni senzorji in daljinski upravljalniki, ki zelo poenostavijo dostop stanovalcev na dvorišče, ne da bi s tem dopustili vstop na posestvo nepovabljenim gostom. Običajno je mogoče takšne funkcionalnosti dodati tudi naknadno, je pa pametno na to pomisliti že pri izbiri oziroma nakupu dvoriščnih vrat.