Motorne kosilnice – pripomoček za vsakogar

Motorne kosilnice – pripomoček za vsakogar

10/15/2019 Off By prihsiters

Med spomladanskimi popoldnevi se v stanovanjskih soseskah zelo pogosto sliši brneč zvok motornih kosilnic. Tudi vonj po sveže pokošeni travi, ki veje med ulicami, nam jasno naznani začetek rastne sezone, ko se vreme otopli in začnejo ljudje urejati svoje vrtičke. To je za mnoge čas vznemirjenja, ko se kar naenkrat narava začne prebujati z veliko hitrostjo. Dnevi se daljšajo, vreme pa postaja čedalje bolj toplo. V tem času je prav, da se lastniki vrtov začnejo zanimati za vzdrževalna dela okoli njih.

Najbolj pogosto opravilo med lastniki večjih vrtov je prav gotovo košnja trate na zelenicah. Lepo pokošena trava je prava paša za oči, zelo prijetna pa je tudi na dotik z bosimi nogami. Na lepo vzdrževani zelenici je zelo prijetno igrati različne športne igre, ali pa le posedati in se igrati z otroki. 

Za košnjo trave danes največ uporabljamo motorne kosilnice s samohodnim pogonom za vrtno uporabo. Take kosilnice imajo poleg samodejnega mehanizma za premikanje tudi odsesavanje pokošene trave v koš, tako da se ta ne nabira na zelenih površinah in tako ne kazi izgleda zelenic. Če so motorne kosilnice manjših velikosti najbolj popularne, pa ne smemo pozabiti še na vrtne traktorje, ki imajo ravno tako pomembno mesto v zagotavljanju lepo urejene okolice.

Tako imenovan vrtni traktor je manjše vozilo na štirih kolesih s pogonom na bencinski agregat. Tako kot vrtne kosilnice ima tudi vrtni traktor funkcijo košnje trave. Povprečen vrtni traktor ima dve kosi za košenje, nekateri pa celo tri. To v kombinaciji z močnim motorjem zagotavlja bistveno hitrejšo košnjo trave, seveda na primernih površinah, kjer se ta prednost lahko izkoristi. Tam, kjer je potrebno veliko obračanja med ozkimi predeli in vrtni traktor ponuja le male časovne prihranke, pa je njegova glavna prednost udobje. Te stroje se namreč upravlja iz udobnega sedeža, brez, da bi morali hoditi zraven.