Lepljen les v notranji opremi

Lepljen les v notranji opremi

03/06/2019 Off By prihsiters

Les je vsestranski gradbeni material, ki je zelo dostopen, relativno poceni, predvsem pa uporaben na tisoč in en način. Kljub poplavi poceni plastičnih materialov je še vedno najpogosteje uporabljana surovina za izdelavo pohištva in notranje opreme. Lepljen les, cena katerega odraža njegovo kakovost, je le ena od oblik lesa pri izdelavi pohištva, njegova uporaba pa zajema celotno notranjo opremo bivalnih prostorov višje kakovosti, pri čemer pa za lepljen les cena surovine predstavlja primerljiv delež končne cene izdelka glede na ostale oblike lesa.

Druge oblike zastopajo masiven les, vezana plošča in najbolj pogosta iverna plošča. Iverna plošča je izvrstna oblika izrabe drobnih lesenih delcev, ki jih kot take ne bi mogli uporabiti. Lesene kose se zmelje na določeno velikost, nato pa zmeša skupaj z vezivom in nanese v kalup. Vidne dele izdelkov iz iverne plošče se nato prekrije z lesnim furnirjem ali pa še bolj pogosto s plastično prevleko želenega videza. Ker je precej poceni, se iverno ploščo tudi največ uporablja. Njena slaba stran je slabša strukturna trdnost in nekoliko višja teža, če jo primerjamo z ostalimi lesnimi polizdelki, kot so masiven in lepljen les. Cena pohištva iz masivnega in lepljenega lesa odraža dejstvo, da je bolj cenjeno, tudi življenjska doba je veliko daljša za masiven in lepljen les. Cena takega pohištva se zato na dolgi rok celo zmanjša, hkrati pa nakup pohištva iz lepljenega in masivnega lesa pripomore h trajnostni skrbi za okolje.

Potrebno je vedeti, da za lepljen les cena narašča s kakovostjo in količino surovin ter številom zlepljenih delov. Veliko pohištva dražjega cenovnega razreda je umetelno oblikovana s pomočjo velikega števila lesenih lamel, ki dajejo lesenim površinam poseben pridih. Za tovrstni lepljen les cena dosega bistveno višje zneske, kot smo jih vajeni pri ostalem pohištvu, saj je pri izdelavi potrebni veliko več spretnosti in časa za orodjem.