Ključna opravila pri prenovi hiše

Ključna opravila pri prenovi hiše

12/31/2018 Off By prihsiters

Dotrajane stanovanjske prostore je možno v nekaterih primerih že z razmeroma enostavnimi posegi močno posodobiti. Seveda so cilji prenove vedno odvisni od začetnega stanja in včasih pač ne moremo mimo zahtevnih gradbenih opravil, a možno je, da bodo nalogo dobro opravili tudi enostavnejši popravki.

Še posebej, če se soočamo z obnovo prostorov, ki niso bili v uporabi in so morda služili kakšnim drugim namenom, bo treba najprej poskrbeti za dobro izolacijo. Posebej pogosta naloga je toplotna izolacija strehe, če se lotevamo ureditve podstrešnih prostorov. Pri ureditvi mansarde je toplotna izolacija strehe običajno en izmed večjih projektov, pa tudi sicer bo prenova stanovanjskih prostorov terjala veliko pozornosti prav pri izolaciji. Prostori, ki niso bili zgrajeni kot stanovanjski, imajo večinoma precej pomanjkljivo izolacijo, če jo sploh imajo, verjetno bo najbolje vse skupaj izdelati na novo. Prav tako pa je preureditev izolacije včasih smiselna tudi v stanovanjskih prostorih in drugih okoljih, tudi če ne načrtujemo kakšne večje prenove – toplotna izolacija strehe je na primer učinkovita za optimizacijo ogrevanja in nižanje stroškov v času kurilne sezone.

V sklopu preureditve izolacije se pogosto lotimo kar celih zidov, pri tem pa je pravi čas tudi za ureditev prostorov. Če želimo preprosto razmejiti stanovanjske ali druge prostore, pa se lahko poslužimo drugih rešitev – dobra izbira so predelne stene v stanovanju, ki so enostavne, ugodne in učinkovite. Čeprav predelne stene v stanovanju ne ponujajo kakšne posebne izolacije, jih je možno v tem oziru tudi nadgraditi in dopolniti, a to večinoma ne bo potrebno, saj imajo takšne stene drugo nalogo. Pri razmejevanju prostorov se zelo dobro izkažejo in ne zahtevajo posebnih dopolnitev, tudi ne posebnega dela. Predelne stene v stanovanju lahko pravzaprav postavimo kar sami, ali pa jih za majhen denar postavijo strokovnjaki. Delo je opravljeno hitro, brez večjih težav tudi v končanih prostorih.