Kdaj je pravi čas za servis vozil?

Kdaj je pravi čas za servis vozil?

07/15/2020 Off By prihsiters

Seveda nikomur ne bo v presenečenje dejstvo, da je servis vozil nekaj, kar je kar precej nujnega za popolno, nemoteno delovanje vozil, vendar prav tako velja, da morate biti pozorni na to, kdaj je potreben servis, četudi ta ni zapisan nikjer v servisni knjižici. Če vzamemo za primer nek klasičen, zanesljiv avto, kot je na primer Ford Focus, ki ga uporabljamo vsak dan za mestno vožnjo na službo in vsak vikend na nek izlet, ki kombinira vožnjo po avtocesti in lokalnih cestah, včasih makadamu. To je precej tipična uporaba vozila, ki je nekaj, s čimer se srečuje velika večina povprečnih voznikov. V takem primeru je predvsem pomembno, da poslušamo svoj avto, saj lahko zvok motorja pove marsikaj, tudi recimo to, kdaj je potreben servis vozil.

Najbolj tipične okvare se zgodijo na jermenu ali pa pride od okvare nekoliko manjših notranjih delov motorja zaradi prenizke količine olja ali hladilne tekočine. Seveda avto, kot je recimo Ford Focus, redno opozarja na to, da smo pozorni glede preverjanja in se prižge opozorilna lučka v primeru težav, vendar moramo vseeno biti toliko vešči, da napako odpravimo takoj na najbližji bencinski črpalki, ne šele takrat, ko avto že nekako čudno smrdi. 

Bodite pozorni na sklopko, saj je velikokrat to razlog za predhoden servis vozil. Moderni avti in modeli, ki se konstantno nadgrajujejo kot Ford Focus imajo odpravljene mnoge probleme s sklopko, vendar vseeno je redno voziti nekoliko bolj previdno in se izogniti nepotrebnim stroškom servisa, Ter podaljšati življenjsko dobo vozila. 

Za tiste, ki so nekoliko manj izkušeni pa se predvsem priporoča, da se opravi tudi kakšen neredni servis vozil, še posebej, če se gre za nekoliko starejše vozilo. Vsako vozilo, ne glede ali je novejše ali starejše pa mora biti popolno kadar ga vozimo in moramo biti previdni, da skrbimo za vozilo kot je Ford Focus.