Kako uporabljamo defibrilator za srce?

Kako uporabljamo defibrilator za srce?

04/09/2021 Off By prihsiters

Težave s srcem so dokaj pogoste, navsezadnje gre za vodilni vzrok smrtnosti v razvitem svetu. Večinoma to sicer pokriva kronične težave in bolezni, a tudi kakšne nepričakovane težave, kot je zastoj srca. V primeru srčnega zastoja lahko učinkovito pomagamo, če imamo na voljo defibrilator za srce.

Te naprave videvamo v opaznih rumenih omaricah na javnih mestih, ob tem pa lahko hitro pomislimo na to, da nam tam pravzaprav ne pomagajo dosti, če jih ne znamo uporabljati in nismo pripravljeni pomagati, ko se to izkaže za potrebno. Ravno zato je pomembno, da se vsaj bežno pozanimamo, kako defibrilator za srce sploh deluje in kako ga uporabljamo.

Defibrilator za srce deluje samodejno

Defibrilatorji v javni uporabi so AED, avtomatski zunanji defibrilatorji, ki delujejo večinoma samodejno. Uporabnik ima le to nalogo, da napravo aktivira in namesti elektrode na telo osebe, ki doživlja srčni zastoj. To je povsem enostaven postopek, imamo pa v vsakem primeru prikazana slikovna in tekstovna navodila, defibrilator pa podaja tudi zvočna navodila v slovenščini.

Defibrilator za srce ima običajno je dva gumba, tako da ni možnosti za kakšne nesporazume. S prvim napravo aktiviramo, nato namestimo elektrode, drugi gumb pa pritisnemo, ko je to pripravljeno. Defibrilator analizira bitje srca in odmeri električni impulz za povrnitev normalnega ritma. Tu se pojavljajo skrbi, da bi utegnili nehote z električnim impulzom povzročiti škodo, a naprava zna prepoznati simptome srčnega zastoja in odda impulz le v primeru, da je to potrebno.

Tečaj uporabe defibrilatorja za srce

Zelo koristno je spoznavanje opreme in delovanja, ki se lahko organizira v obliki tečaja. Tečaj uporabe defibrilatorja se običajno izvede ob nakupu in montaži opreme za tiste, ki sodijo med verjetne uporabnike defibrilatorja. Lahko pa tudi vsak sam doma pobrska po teh informacijah in se seznani z delovanjem naprave, ob tem pa tudi s simptomi srčnega zastoja in postopki oživljanja.