Izbira prave toplotne črpalke

Izbira prave toplotne črpalke

10/17/2020 Off By prihsiters

Izbira toplotne črpalke ni nujno enostavna. Že res, da imajo toplotne črpalke očitne prednosti v primerjavi z alternativnimi ogrevalnimi sistemi, a na trgu imamo kar širok nabor različnih možnosti na tem področju, tudi med samimi črpalkami je veliko variacije. Ne glede na to, ali bo skrbela toplotna črpalka za ogrevanje prostorov ali vode, moramo izbrati ustrezno napravo, ki odgovarja na konkretne želje in potrebe stanovalcev. Predvsem se moramo odločiti za pravi tip črpalke.

Najbolj priljubljena je toplotna črpalka zrak voda, ki je tudi najenostavnejša in najcenejša izvedba. Prav cena je pogosto odločilni adut, saj v izhodišču prihranimo, na dolgi rok pa ima takšna črpalka prav tako zelo prepričljiv izkoristek in omogoča varčno ogrevanje. Poskrbeti moramo le za zadostno zmogljivost – toplotna črpalka zrak voda pridobiva energijo iz zraka, ki pa v zimskih dneh ni vedno zanesljiv vir zadostne energije. Sodobne črpalke se sicer tudi v mrzlih zimah odlično obnesejo, a pametno je poskrbeti še za dogrevanje, kar omogoča hibridna toplotna črpalka. Takšna toplotna črpalka za ogrevanje uporablja energijo iz okolja, če te ni dovolj pa aktivira sistem za dogrevanje, ki deluje na plin, elektriko ali druge energente. 

Če toplotna črpalka zrak voda s svojo zmogljivostjo v določenem okolju ne pride v poštev, lahko izbiramo med nekaterimi drugimi izvedbami, ki se v tem oziru nekoliko bolje izkažejo. Zelo zmogljive so toplotne črpalke zemlja voda, ki predstavljajo odličen kompromis med ceno in zahtevnostjo montaže ter končno zmogljivostjo in učinkovitostjo. Zahtevajo vgradnjo podzemnih kolektorjev, kar pomeni nekoliko višjo ceno, potrebujemo pa tudi nekaj proste površine. Takšna toplotna črpalka za ogrevanje uporablja energijo iz zgornjih plasti zemlje, kjer je načeloma dovolj zalog za zmogljivo in zanesljivo ogrevanje.

Še bolj zmogljiva je izvedba voda voda, ki pa pomeni tudi višjo ceno in zahtevnejšo vgradnjo. Imeti moramo namreč dostop do podtalne vode, kar ni vedno mogoče.