Enostavno trajno pakiranje živil

Enostavno trajno pakiranje živil

06/19/2020 Off By prihsiters

Praktično vsa živila so precej občutljiva na vplive okolja, če jih pred temi ne zaščitimo dovolj dobro. V nekaterih primerih se moramo preprosto sprijazniti, da imamo morda le nekaj dni časa, da živilo uporabimo, včasih pa je možno svežino trajno zadržati, tudi za več mesecev. Ključno vlogo ima pri tem embalaža, ki omogoča različne načine pakiranja in shranjevanja občutljivih živil.

Takoj pridejo na misel vakumske vrečke, ki se tudi dejansko rade uporabljajo pri shranjevanju živil za daljši čas. Seveda same po sebi te vrečke nimajo kakšnega čudežnega učinka na ohranjanje svežine, čeprav lahko na kratki rok tudi v tem primeru pomagajo. A veliko bolje se bodo vakumske vrečke izkazale v kombinaciji z ustreznim aparatom, ki omogoča vakumiranje. Na ta način bodo živila bistveno bolje zaščitena pred dejavniki okolja in grožnjami, ki jih ti prinašajo. Vakumsko pakiranje je prava rešitev za trajno shranjevanje ozimnice, na ta način lahko podaljšamo svežino praktično vsem vrstam živil. Najbolje je, da dobro zapakirane vakumske vrečke z živili globoko zamrznemo, ima pa tudi sam vakum že velik vpliv na svežino živil, tudi če tako pakirano hrano shranimo v hladilnik ali jo pustimo na sobni temperaturi.

Vakumiranje je samoumevna odločitev za tiste, ki imajo v mislih večmesečno shranjevanje živil. Za krajši čas pa lahko ponudi dobre rezultate tudi kakšna folija za pakiranje živil ali pa raznovrstna embalaža za hrano. Folija za pakiranje se sicer bolje obnese za hitro in enostavno pakiranje, pri čemer nimamo namena živil hraniti dlje kot nekaj dni. Na voljo imamo različne folije, ki se pri tem različno dobro obnesejo. Običajno folija za pakiranje pomeni prozorno plastično folijo, ki je v gospodinjstvu in gostinstvu vsestransko uporabna, imamo pa na voljo tudi alu folijo ali druge folije. Med različnimi vrstami namenske embalaže za hrano pa je izbire še toliko več, nekateri izdelki so primerni tudi za trajno shranjevanje.