Elektro omara in njene funkcije

Elektro omara in njene funkcije

03/01/2021 Off By prihsiters

Elektro omara je eden izmed gradbenih elementov, ki omogočajo vgradnjo merilnih in električnih naprav, skrbi za varno posluževanje in vzdrževanje ter zaščito pred raznimi vremenskimi vplivi.

 Elektro omara je v večini primerov narejena  iz umetnih materialov ali pa nerjavečega jekla. Material, ki se uporablja za izdelavo elektro omar morajo biti zelo kvalitetni, odporni na zunanje vremenske vplive, predvsem pa mora biti ognjevarni.

Koliko elektro omar je potrebnih?

Notranja elektro omara se imenuje razdelilnik. Glede na vaše potrebe in na potrebe prostora se temu določi tudi primerno število električnih omar, ki se bodo vgradile oziroma namestile. Večji objekti imajo nameščene elektro omare v vsakem nadstropju  zaradi lažjega upravljanja in lažje dostopnosti le teh. 

Zelo priporočljivo je da predvidite morda še kakšno elektro omarico, saj boste tako lahko na primer vgradili video nadzor,  modem ali pa led napajalnike. Na trgu je veliko rešitev za elektro omaric.

Vrste elektro omar

Elektro omare so različnih vrst in velikosti. Vsaka je namenjena za določen prostor. Nekatere so namenjene za zunanjo uporabo, nekatere pa so namenjene za notranjo namestitev.

Nadomestna omarica se montira direktno na zid. Nadometno električno omarico se  mora montirati z najmanj štirimi vijaki iz notranje strani omarice. Zadnjo stran elektro omarice je potrebno prevrtati in pregledati , hrbtišče pa se ojača s podložkami. Na zunanjo elektro omarico se lahko po želji namesti tudi manjša streha zaradi boljšega odtekanja vode in zračenja omarice. Kabel se zaščiti s pomočjo zaščitnih korit in lijakov.

Prostostoječa elektro omarica je del NN priključka in je obvezen element vseh elektroinštalacij. Njeni sestavni deli niso enaki, kot v električni omarici znotraj vaše hiše. Strokovno jo imenujemo PS-PMO merilna omarica.

Prav tako se svetuje, da je omarica, če je postavljena zunaj nameščena na betonski podstavek, kjer bo zaščitena. Pri postavitvi je potrebno paziti tudi  na dostopnost in višino omarice.