Do prihranka z izkoristkom energije

Do prihranka z izkoristkom energije

05/30/2018 Off By prihsiters

O stroških večinoma razmišljamo takrat, ko se pripravljamo na kakšne večje investicije, pozabimo pa na ceno rednega delovanja naprav in sistemov, ki potrebujejo energijo, če jih želimo dolgoročno uporabljati. Stroški uporabe so bistveno nižji, a se skozi leta seveda nakopičijo. Izvrstna možnost za prihranek je torej varčevanje z energijo, kar lahko dosežemo z boljšim izkoristkom. To je možno na različnih področjih vsakdanjega življenja.

Najbolj izrazit bo prihranek z izkoristkom energije pri ogrevanju doma. Najboljša opcija bo verjetno električno talno gretje, ki kombinira prepričljive prednosti elektrike ter nekatere odlike talnega ogrevanja. Elektrika je že v izhodišču poceni vir energije, hkrati pa ponuja talno gretje vrhunski izkoristek brez omembe vrednih toplotnih izgub. Vsekakor je to najboljša izbira za tiste, ki želijo na dolgi rok za svoj denar dobiti kar največ. Dolgoročno sicer lahko prihranimo tudi s tem, da za talno gretje uporabimo toplotno črpalko, ki pa zahteva višjo začetno investicijo.

Še nekje je poraba energije velik strošek – pri avtomobilu. Pri tem je seveda smiselno že v izhodišču izbrati vozilo, ki bo kar se da varčno. Odlična izbira je nov Ford, ki z nekaterimi vgrajenimi rešitvami zagotavlja optimalen izkoristek goriva. Seveda pa znamka sama po sebi še ne garantira najboljših možnih rezultatov. Ni prav vsak Ford enak v tem oziru, seveda pa je veliko odvisno tudi od voznika in načina vožnje. Univerzalne rešitve ni, nemogoče je reči, kateri avtomobil ponuja najboljši izkoristek energije oziroma goriva. Res je, da lahko na primer izpostavimo znamko Ford ali pa pripravimo primerjave različnih znamk in modelov, a rezultate v praksi je nemogoče napovedati.

V vsakem primeru pa varčevanje z energijo na dolgi rok gotovo prinaša opazen prihranek. Celo tako velik, da je pametno v začetku investirati nekaj več. Talno gretje na primer zahteva nekaj denarja za vgradnjo, prav tako nov Ford ni ravno najcenejša opcija – a na dolgi rok se naložba še kako poplača, in to povsem neposredno, v prihranjenem denarju.