Detajli pri kmetovanju

Detajli pri kmetovanju

11/22/2019 Off By prihsiters

Na uspeh dela na kmetiji vplivajo najrazličnejši faktorji, ki lahko naredijo veliko razliko. To so lahko tudi kakšni detajli, na katere morda niti ne bi pomislili. Nanje pa se gotovo spomnimo takrat, ko gre kaj narobe – pogosto se zgodi, da je treba kak del popraviti ali zamenjati. Šele takrat se zavemo, kako pomembni so v resnici ti kosi.

Za kaj gre v praksi? Omembe si gotovo zaslužijo kardani, ki so ključni element pri uporabi razne kmetijske mehanizacije, a se pogosto zapostavljajo. Če jih imamo vedno pri roki, namreč z njimi ni velikih težav – tudi če je kaj narobe, so kardani hitro zamenljivi in ne vplivajo na potek dela na kmetiji. Hitro pa se pokaže, kako so pomembni, če nimamo ustrezne zamenjave. Zadnji kardan je neprecenljiv, gotovo se splača hitro kupiti rezervnega. Pri delu na kmetiji se namreč močno zanašamo na brezhibno delovanje mehanizacije, za to pa v veliki meri poskrbijo tudi kardani. Še tako dobra in zmogljiva oprema nam nič ne pomaga, če nimamo tega elementa.

V poštev pridejo tudi nekateri drugi dejavniki. Redko na primer pomislimo na traktorske luči, ki jih preverimo šele pred tehničnim pregledom. Ko pa nas pri delu ujame mrak, se hitro izkaže, kako pomembna je osvetlitev. To so lahko običajne traktorske luči, lahko pa pri delu uporabimo tudi reflektorje, ki omogočajo še bolj uspešno in prilagodljivo delo. V vsakem primeru je seveda pomembno, da uporabljamo kakovostno in zmogljivo opremo, takšne morajo biti tudi traktorske luči. Spet pa gre tudi za opremo, ki jo je pametno imeti na zalogi, saj se lahko hitro zgodi, da bo treba zamenjati žarnico ali pa kakšno luč dodati. Če imamo ustrezen nadomestek ali dodatno luč, lahko hitro in brez zamude nadomestimo oziroma nadgradimo funkcionalnost traktorja in nadaljujemo z delom. Na ta način lahko tudi manjši detajl vpliva na končni rezultat.