Delovanje in uporaba defibrilatorja

Delovanje in uporaba defibrilatorja

05/29/2020 Off By prihsiters

Defibrilatorji so izredno uporabni, če vemo, kdaj in kako se jih uporablja. Če s tem nismo seznanjeni, potem tudi mnogi javno dostopni in ustrezno označeni defibrilatorji ne bodo v nobeno pomoč. Ker je lahko prav defibrilator za srce odločilna rešitev v primeru srčnega zastoja, je pametno vsaj nekoliko preleteti situacije, v katerih pride naprava v poštev, ter se pozanimati o delovanju in uporabi tega pripomočka.

Defibrilator AED je samodejni defibrilator, ki vzpostavlja ustrezno bitje srca pri osebah, ki imajo srčni ritem moten zaradi zastoja srca. Uporabnik defibrilatorja ima torej najprej to nalogo, da prepozna simptome zastoja srca in ugotovi, da je potreben defibrilator za srce. Pri tem ni treba veliko razmišljati, nekateri pomisleki lahko terjajo dragoceni čas brez dobrega razloga. Pogost pomislek je ta, da utegnemo z defibrilatorjem v napačnem primeru storiti več škode kot koristi, a to se gotovo ne bo zgodilo – defibrilator AED je pametna naprava, ki samodejno prepoznava znake srčnega zastoja in odmeri električne pulze le v primeru, da je to res potrebno. Uporabnik torej z namestitvijo elektrod ne tvega neželenih šokov ali drugih nevšečnosti. 

Defibrilator za srce seveda ne more prepoznati znakov srčnega zastoja na daljavo, zato ima uporabnik naprave še vedno najpomembnejšo nalogo. Prepoznati mora znake zastoja srca, nato poiskati najbližji defibrilator AED ter pravilno namestiti elektrode. Naprava podaja vsa potrebna navodila, običajno poleg napisanih korakov te posreduje tudi zvočno v slovenščini. Šele ko uporabnik pravilno namesti elektrode, naprava prevzame delo in opravi svojo nalogo, če je to potrebno. 

Seveda je pametno pri uporabi defibrilatorja paziti še na nekatere druge opravke. V primeru zastoja srca je treba ukrepati hitro, saj šteje vsaka minuta. Seveda je treba na pomoč poklicati tudi reševalce, defibrilator ponudi le začasno rešitev. Nato pa terjajo naprave tudi po uporabi nekaj dodatne pozornosti, kar je sicer odgovornost lastnika defibrilatorja – zamenjati je treba elektrode in preveriti stanje baterije.