Celovita špedicija

Celovita špedicija

03/11/2019 Off By prihsiters

Marsikatero podjetje je pri svojem delovanju in poslovanju ključno odvisno od logistike. Morda ne gre za posebej kompleksno urejeno mrežo transportov, gotovo pa si ne moremo privoščiti zamud ali drugih težav. Jasno je, da pridejo ti pomisleki najbolj na plan pri poslovanju večjih podjetij, predvsem proizvodnih, ki pri svoji dejavnosti ne morejo brez redne dobave surovin in materialov od svojih dobaviteljev, svoje izdelke pa na podoben način distribuirajo naprej. Ne gre le za organizacijo posameznih prevozov, potrebna je učinkovita in celovita špedicija, ki lahko zagotovi brezhibno delovanje celotnega sistema in optimizira storilnost proizvodnih procesov podjetja.

Načrtovanje logističnih rešitev in organizacija prevozov za večje podjetje ni mačji kašelj. Treba je namreč misliti na številne detajle, seveda pa so mnogi opravki tudi povsem očitni, a zato nič manj zahtevni. Špedicija pokriva vse to in še več, saj skrbi za celovito organizacijo in izvedbo prevozov od izhodišča do cilja. Pri tem je upravljanje prevoznih sredstev še najlažja naloga. Poskrbeti je treba za koordinacijo z dobavitelji in prevozniki, veliko dela je že s prevzemom in nakladanjem tovora, enako velja za končno dostavo in razkladanje blaga. Vmes je še nešteto korakov, ki zahtevajo obilo pozornosti. Pogosto je v transport istega tovora vključenih več prevoznih sredstev in več prevoznikov, pri čemer je učinkovita špedicija nepogrešljiva – že majhne zamude in nesporazumi namreč vodijo v velike težave.

Naravnost neprecenljiva pa je dobra špedicija v primeru, da tovorimo blago preko državnih meja, še posebej če ga uvažamo iz tretjih držav. V tem primeru nimamo opravka le s prevozi, temveč tudi s carinskimi obveznostmi. To je to, kar vključuje celovita špedicija – prevoz od izhodišča do cilja, s tem pa tudi vse obveznosti, ki se pojavijo na vmesni poti. Z dobrim načrtovanjem je možno prevoze učinkovito organizirati, prav tako je možno predvideti vse stroške in morebitne zaplete.