Avtomatska vrata v domačem stanovanju

Avtomatska vrata v domačem stanovanju

03/14/2021 Off By prihsiters

Ali v domačem stanovanju potrebujemo avtomatska vrata? Takšne rešitve v stanovanjih precej redko videvamo, a vsekakor obstajajo različne možnosti, s katerimi so lahko predvsem zahtevnejši uporabniki zelo zadovoljni. Morda se splača premisliti o uporabi takšnih vrat, navsezadnje vrata v stanovanju pogosto uporabljamo in hitro se poznajo vse razlike v izkušnji pri uporabi.

Prednosti avtomatskih mehanizmov

Resda uporabljamo avtomatska vrata pogosteje v poslovnih prostorih, kjer imajo pomembno nalogo odpiranja vhoda večjim množicam obiskovalcev. Tam se električni pogon izkaže za nepogrešljiv mehanizem, ki omogoča brezhibno delovanje vrat, gotovo si ne moremo predstavljati, da bi vsak obiskovalec sam ročno odpiral vrata. V stanovanju je drugače in ta prednost ne pride toliko do izraza.

Vseeno pa lahko avtomatska vrata s pridom izkoristimo tudi v stanovanju. Ne gre nujno za drsna vrata, pri katerih delovanje upravlja senzor gibanja. Pogosto se odločamo za vrata, ki jih odpremo preprosto z gumbom ali pa se sama odprejo, ko jih odklenemo. Prav tako postajajo vedno bolj priljubljena pametna vrata, ki so pogosto opremljena z električnim pogonom. 

Priljubljena so tudi nekatera druga avtomatska vrata, ki se v domačem okolju dobro obnesejo. To so recimo dvoriščna vrata in druga zunanja vrata, predvsem na drsnih vodilih, ali pa dvižna garažna vrata.

Alternative za avtomatska vrata

Včasih najdemo za avtomatska vrata tudi zelo posrečene alternative. V domačem stanovanju lahko recimo dobro izkoristimo že prednosti drsnih mehanizmov, ne da bi bila ta vrata opremljena z električnim pogonom. Vrata enostavno odpiramo in zapiramo sami, in že v tem primeru bo izkušnja pri uporabi veliko boljša. 

Seveda imamo na voljo tudi nekatere mehanizme, ki nam pri odpiranju in zapiranju vrat na različne načine pomagajo. Nekateri so dobro znani in skrbijo recimo za blaženje pri zapiranju, lahko pa najdemo tudi druge opcije, ki jih pri izbiri vrat za stanovanje dobro izkoristimo.