Oprema za sodobno kmetijstvo

Oprema za sodobno kmetijstvo

11/26/2019 Off By prihsiters

Čeprav si brez sodobne opreme kmetijstva več ne moremo predstavljati, pridejo v poštev zelo raznoliki pripomočki. Teh nimamo vedno v mislih, ko govorimo o tovrstni opremi, pametno pa je nanje vseeno pomisliti, saj se kaj lahko zgodi, da jih bomo potrebovali. Ne gre namreč le za traktorje in mehanizacijo, temveč tudi za druge zadeve.

V kmetijstvu so lahko recimo uporabni tudi sončni kolektorji, ki se uporabljajo za ogrevanje vode tam, kjer nimamo drugih opcij. Sončni kolektorji so lahko zelo priročna rešitev, ki nadomesti pomanjkljivosti odročnih lokacij. Pogosto potrebujemo toplo vodo tudi v hlevih in drugih objektih, ki niso neposredno povezani z električnim omrežjem in nimajo drugih virov energije za ogrevanje vode. V takšnih primerih so sončni kolektorji vsekakor zelo dobrodošla oprema. Prav tako pa se lahko dobro obnesejo sončne celice, ki so pravzaprav še bolj vsestranske – ponujajo namreč električno energijo, ki jo lahko porabimo za različne namene, tudi za ogrevanje vode.

S sončno celico pa se še pogosteje napaja električni pastir, ki ga uporabljamo za zaščito ograde, ki je nimamo pod stalnim nadzorom. Na ta način lahko zelo elegantno rešimo težavo, ki jo predstavlja napeljava električnega omrežja do odročnih lokacij. Če je treba napajati le električni pastir, je zadostna že manjša sončna celica, ki bo zanesljivo napajala akumulator naprave tudi skozi daljše časovno obdobje. Seveda lahko električni pastir v nekaterih primerih povežemo tudi na javno električno omrežje ali pa najdemo kakšno drugo rešitev, a napajanje s pomočjo sončne celice je večinoma veliko bolj praktično.

Tovrstna oprema je v veliko pomoč pri kmetovanju. Čeprav morda ne gre za neposredno uporabo pri konkretnih kmetijskih opravilih, si lahko na ta način močno olajšamo delo in izboljšamo rezultate. Seveda pa se moramo najprej opremiti z ustreznimi pripomočki, v mnogih primerih je pomembno tudi skrbno načrtovanje pravih rešitev.